Passepartout snijden
Als fotoclub maken wij vaak gebruik van het handmatig uitsnijden van passepartouts. Hieronder volgt een duidelijke uitleg hoe je passepartouts kunt snijden en waar je deze kunt kopen.
Plaats het liniaal naast de lijn die je zojuist hebt afgetekend en plaats het mesje in de geleide rail.
Teken eerst op de achterkant van je passepartout karton af hoe groot je venster moet worden.
Beweeg het mesje langs de geleiderail omhoog totdat de markering op het mesje gelijk is met de bovenste lijn.
Plaats met mesje met de markering precies op de onderste lijn en druk het mesje naar beneden toe.
Werk zo rond het passepartout karton totdat alle zijde zijn gesneden.
Let er op dat je goed tot de lijnen uitsnijd, anders krijg je lelijke hoeken die los scheuren als je het venster er uit haalt. Experimenteer eerst met een stukje afval karton om exact te kunnen bepalen hoe ver je moet snijden. Zorg er ook voor dat je onder je passepartout karton nog een stukje afval karton neerlegt zodat je niet in de tafel snijdt en je mesje beschadigd.
Voor een perfect passepartout werk de achterkant af met een plaat zelfklevend kunststof van ongeveer 1 mm. “Dat spul is niet goedkoop, maar het voorkomt dat je foto gaat golven, na verloop van jaren. De lijm die gebruikt is gegarandeerd van gallerie kwaliteit, ze tast dus niet de foto aan. Het resultaat ziet er absoluut superstrak uit.
Je kunt een passepartout snijder o.a. kopen bij  Harolds  of  Van Beek . In deze winkels kun je ook terecht voor passepartout karton. Vaak is het voordeliger om een groot vel passepartout karton te kopen die je ter plaatsen op maat kan snijden naar de juiste afmeting die je wil hebben.
Afmeting foto’s aanpassen in Lightroom
De instellingen van dit voorbeeld kan gebruikt worden om foto’s te verkleinen voor website toepassingen. Als de kwaliteit niet onder de 70% wordt ingesteld dan blijft de kwaliteit nog steeds goed voor vol formaat afbeelding. De lengte van de foto kan je hier ook aanpassen. Voor een vol formaat afbeelding is een afmeting van 1250 pixels over de lange zijde meer dan voldoende.
Handtekening / watermerk toevoegen in Lightroom
Om een watermerk of handtekening toe te voegen aan je foto, ga je in Lightroom naar >Bewerken > Watermerken bewerken. Je kan in dit venster ook komen via het exporteren scherm waar je onder het tabje watermerken een pulldown menu kan aanklikken.
 
In het bewerken scherm kan je zelf een handtekening aanmaken of een logo importeren die je eerder hebt gemaakt.
 
In onderstaande filmpje wordt ook een uitgebreide uitleg gegeven.
 
Bordermaker
Wat is Bodermaker ?
BorderMaker is de makkelijkste manier om foto’s te verkleinen en kaders, tekst en watermerken te plaatsen. Iedereen kan het; in 3 stappen heeft u een professioneel resultaat.
In de video hiernaast krijgt u een uitleg hoe het programma werkt.