Passepartout snijden
Als fotoclub maken wij vaak gebruik van het handmatig uitsnijden van passepartouts. Hieronder volgt een duidelijke uitleg hoe je passepartouts kunt snijden en waar je deze kunt kopen.
Plaats het liniaal naast de lijn die je zojuist hebt afgetekend en plaats het mesje in de geleide rail.
Teken eerst op de achterkant van je passepartout karton af hoe groot je venster moet worden.
Beweeg het mesje langs de geleiderail omhoog totdat de markering op het mesje gelijk is met de bovenste lijn.
Plaats met mesje met de markering precies op de onderste lijn en druk het mesje naar beneden toe.
Werk zo rond het passepartout karton totdat alle zijde zijn gesneden.
Let er op dat je goed tot de lijnen uitsnijd, anders krijg je lelijke hoeken die los scheuren als je het venster er uit haalt. Experimenteer eerst met een stukje afval karton om exact te kunnen bepalen hoe ver je moet snijden. Zorg er ook voor dat je onder je passepartout karton nog een stukje afval karton neerlegt zodat je niet in de tafel snijdt en je mesje beschadigd.
Voor een perfect passepartout werk de achterkant af met een plaat zelfklevend kunststof van ongeveer 1 mm. “Dat spul is niet goedkoop, maar het voorkomt dat je foto gaat golven, na verloop van jaren. De lijm die gebruikt is gegarandeerd van gallerie kwaliteit, ze tast dus niet de foto aan. Het resultaat ziet er absoluut superstrak uit.
Je kunt een passepartout snijder o.a. kopen bij  Harolds  of  Van Beek . In deze winkels kun je ook terecht voor passepartout karton. Vaak is het voordeliger om een groot vel passepartout karton te kopen die je ter plaatsen op maat kan snijden naar de juiste afmeting die je wil hebben.
Afmeting foto’s aanpassen in Lightroom
De instellingen van dit voorbeeld kan gebruikt worden om foto’s te verkleinen voor website toepassingen. Als de kwaliteit niet onder de 70% wordt ingesteld dan blijft de kwaliteit nog steeds goed voor vol formaat afbeelding. De lengte van de foto kan je hier ook aanpassen. Voor een vol formaat afbeelding is een afmeting van 1250 pixels over de lange zijde meer dan voldoende.
Handtekening / watermerk toevoegen in Lightroom
Om een watermerk of handtekening toe te voegen aan je foto, ga je in Lightroom naar >Bewerken > Watermerken bewerken. Je kan in dit venster ook komen via het exporteren scherm waar je onder het tabje watermerken een pulldown menu kan aanklikken.

In het bewerken scherm kan je zelf een handtekening aanmaken of een logo importeren die je eerder hebt gemaakt.

In onderstaande filmpje wordt ook een uitgebreide uitleg gegeven.

Bordermaker
Wat is Bodermaker ?
BorderMaker is de makkelijkste manier om foto’s te verkleinen en kaders, tekst en watermerken te plaatsen. Iedereen kan het; in 3 stappen heeft u een professioneel resultaat.
In de video hiernaast krijgt u een uitleg hoe het programma werkt.
Werkwijze Foto van de Maand
Ten opzichte van vorige seizoenen is het beoordelen van de Foto van de Maand ietwat aangepast. Voorheen was de stemronde op het moment dat we de foto’s besproken hadden. Vanaf nu zal de stemronde van te voren plaatsvinden. Het bespreken van de foto is hierdoor meer een formaliteit geworden. De beoordeling wordt hierdoor niet meer beïnvloed door de bespreking, maar alleen door de kwaliteit van de foto.

• Jullie sturen de foto voor de eerste van de maand (zie ook onze agenda) naar  fvdm@fotoclubspijkcity.nl  toe en ik zorg dat     ze op Dropbox komen te staan. Dit zorgt ervoor dat elke inzending anoniem is.
  • Het beoordelen van de foto gebeurd aan de hand van een enquêteformulier dat jullie kort na alle inzendingen van mij krijgen. Als je zelf een foto hebt ingestuurd zet je deze op de laatste plaats neer. De rest van de regels zijn hetzelfde gebleven, dus de beste foto zet je op plaats 1 neer, de één-na-beste op plaats twee enzovoort.
  • Om het voor mij wat makkelijker te maken geef je ook nog even aan welke foto van jou is bij de vraag “eigen foto”.
  • Een voorbeeld van hoe een enquêteformulier er uit ziet vind je hier:  enquêteformulier
  • Leden die een foto hebben ingezonden moeten ook hun stem uitbrengen. Dit zorgt ervoor dat we altijd genoeg stemmen hebben voor een reële uitslag.
  • De derde week van de volgende maand bespreken we alle foto’s. Aan het eind wordt dan de winnaar bekend gemaakt.

Tip: Zeker als het aantal ingezonden foto’s behoorlijk toeneemt kan het lastig zijn om de volgorde te bepalen in het enquêteformulier. Je kan het voor jezelf wat makkelijker maken door in eerste instantie de eerste foto op één te zetten. De andere foto’s komen dan automatisch in een logische volgorde te staan (foto 2 op de tweede plaats, foto 3 op de derde plaats enzovoort). Daarna kijk je welke foto je het beste vindt, bijvoorbeeld foto 5. Deze verplaats je van de vijfde plaats naar de eerste plaats. De andere nummers in de lijst schuiven automatisch één plaats op, waardoor de eerste foto op plaats twee komt te staan, de tweede foto op plaats drie enzovoort. Hierdoor blijft de volgorde van foto’s ietwat logischer. Je kan deze tip op het voorbeeld enquêteformulier uitproberen.